Monday 5 November 2012

Ασύρματα δίκτυα WiFi και η υγεία…


Στην εποχή μας, η προστασία της δημόσιας υγείας είναι σημαντικό θέμα που απασχολεί κάθε ευσυνείδητο άνθρωπο.  Με την αύξηση των συσκευών που αξιοποιούν ασύρματες τεχνολογίες, φυσικά γεννιέται η ανησυχία της επιρροής αυτών των τεχνολογιών στην υγεία.
Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν μιλάμε για κινητή τηλεφωνία, ραδιοτηλεοπτικά ραδιοκύματα ή άλλες παρόμοιες τεχνολογίες.  Μιλάμε για ασύρματη τεχνολογία που ονομάζεται WiFi και διασυνδέει laptop, κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες συσκευές στο Ίντερνετ.  Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί η συσκευή ADSL για να σου προσφέρει ασύρματο δίκτυο μέσα στο σπίτι.

πιστοποιήσεις διεθνών
οργανισμών συμόρφωσης

Ελληνική Νομοθεσία

Το WiFi είναι μία τεχνολογία που επιτρέπεται να την χρησιμοποιεί καθένας χωρίς κάποια ειδική άδεια, όπως χρειάζεται για ραδιόφωνο, τηλεόραση ή κινητή τηλεφωνία.  Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η τεχνολογία αυτή είναι αβλαβής για την υγεία.  Ωστόσο, η ισχύς της ακτινοβολίας οποιουδήποτε WiFi εξοπλισμού περιορίζεται στα 100 mW από τους νόμους που θέτει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιώνκαι Ταχυδρομείων.

Η τήρηση των περιορισμών αυτών στην κατασκευή εξοπλισμού WiFi ελέγχεται από διεθνή οργανισμούς πιστοποίησης.  Είναι αξιόλογο να σημειωθεί ότι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα έχει την πιο αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά τα αποδεκτά επίπεδα των εκπομπών αυτών.

Στο δια ταύτα…

Ωραία όλα αυτά.  Αλλά τι σημαίνει αυτό για τον καθένα;  Τηρούνται οι νόμοι;  Ελέγχονται τα επίπεδα της ακτινοβολίας;  Η απάντηση είναι: στο Ηράκλειο, ναι.  Μετά από αίτημα του Δήμου Ηρακλείου, η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας έχει πραγματοποιήσει μετρήσεις και έχει πιστοποιήσει ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από το Ασύρματου Δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου είναι 3 χιλιάδες φορές χαμηλότερη από το ελάχιστο επιτρεπτό όριο που ορίζει η ελληνική νομοθεσία, η οποία είναι, όπως είπαμε, από τις πιο αυστηρές της Ευρώπης.

Επιστημονική επιβεβαίωση…

Για τους πιο τεχνολογικά εξοικειωμένους, σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τίτλο «Επιπτώσεις Ασύρματων Δικτύων Επικοινωνιών (WiFi) στην δημόσια υγεία - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών» που έχει πραγματοποιηθεί από τους Δράκο Αντρέα και Ματεεβίτσι Βίκτωρα, λόγω της χαμηλής ισχύς, της απόστασης ασφαλούς και το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο εφαρμογής της τεχνολογίας, δεν υπάρχει κανένας φόβος για την υγεία.  Συγκεκριμένα, στην μελέτη αναφέρεται ότι:

Σύγκριση ισχύος σήματος
  •  Ένα WiFi τερματικό το οποίο περιορίζεται εκ του νόμου στα 100mW, δηλαδή 0,1 Watt έχει απόσταση ασφαλείας τα 10cm
  • Ένα κινητό GSM εκπέμπει 1 με 2 Watt (όταν είναι μακριά από το σταθμό βάσης του), άρα η απόσταση ασφαλείας είναι 30cm
  • Μία κεραία κινητής τηλεφωνίας στη χειρότερη περίπτωση εκπέμπει 400Watt, άρα η ελάχιστη απόσταση είναι 6 μέτρα
  • Ένας πομπός ραδιοφώνου ή τηλεόρασης με ισχύ 30000 Watt έχει ελάχιστη απόσταση 30μέτρα



Εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε πως η ισχύς εκπομπής καθώς και η απόσταση ασφαλείας των ασυρμάτων δικτύων είναι κατά πολύ μικρότερα αυτών των κινητών τηλεφώνων. Από τα παραδείγματα βλέπουμε πως μια κεραία ασυρμάτων δικτύων εκπέμπει στα 0,1 Watt, ενώ μια κεραία κινητής τηλεφωνίας στα 40 Watt, με αποστάσεις ασφαλείας 10 cm στα ασύρματα και 6 μέτρα στα κινητά.

Επιπρόσθετα, να σημειώσουμε ότι για μία απόσταση 1 μέτρου η ένταση πεδίου θα είναι 10000 φορές μικρότερη από το όριο ασφαλείας και για μία απόσταση 10 μέτρων θα είναι 1000000 φορές μικρότερη. Άρα καταλαβαίνουμε ότι σε μία απόσταση ενός μέτρου από την κεραία ασυρμάτων δικτύων η ένταση πεδίου είναι ελάχιστη.

Την πλήρη μελέτη μπορείτε να την βρείτε εδώ

Ναι αλλά…

Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει τα πάντα.  Θέλεις άρθρο που «αποδεικνύει» ότι ο ουρανός είναι πράσινος;  Θα το βρεις και θα είναι και πειστικό!  Με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν πολλά άρθρα που κινδυνολογούν σχετικά το WiFi.  Σημαντικό είναι να βρίσκουμε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, που βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες. 

Τι σημαίνει αυτό για μένα;

Ότι στο Ηράκλειο μπορούμε να απολαμβάνουμε και να αξιοποιούμε τις ελεύθερες υπηρεσίες WiFi (καθώς και αυτές στα σπίτια μας) χωρίς φόβο για την υγεία μας.

No comments:

Post a Comment