Tuesday 27 November 2012

Ποια είναι τα ειδικότερα πλεονεκτήματα της ΙΡ τηλεφωνίας για τον Δήμο Ηρακλείου;


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει σήμερα ο εργαζόμενος καθώς και ο πολίτης του Δήμου Ηρακλείου;

Από το Σεπτέμβριο του 2012, ο Δήμος Ηρακλείου χρησιμοποιεί πλέον τεχνολογία ΙΡ τηλεφωνίας.  Τι σημαίνει αυτό για τον εργαζόμενο του Δήμου;  Όπως θα δείτε παρακάτω, η τεχνολογία αυτή δίνει την δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο αλλά και σε όλο το Δήμο ως οργανισμό, να γίνει πιο αποτελεσματικός, οικονομικός και εξυπηρετικός.  Αυτό, με τη σειρά του, προσφέρει στον πολίτη, τον τελικό αποδέκτη των υπηρεσιών του Δήμου, καλύτερη εξυπηρέτηση.

Αύξηση παραγωγικότητας

Οι ΙΡ τηλεφωνικές συσκευές έχουν λειτουργίες παρόμοιες με αυτές των κινητών τηλεφώνων.  Συγκεκριμένα, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να προβάλει στην οθόνη τις αναπάντητες, τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, να κάνει αναζήτηση μέσα στον εταιρικό κατάλογο, να σχηματίσει ένα προσωπικό κατάλογο, ακόμα και να καλέσει έναν αριθμό που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του.  Επίσης, έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί στην οθόνη του τηλεφώνου του, μέχρι και 6 κλήσεις ταυτόχρονα, επιλέγοντας ποια θα είναι ενεργή, ποιες σε αναμονή, ακόμα και ποιες θα μπουν σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη.

Άλλες δυνατότητες για την αύξηση της παραγωγικότητας του χρήστη που θα ρυθμιστούν μελλοντικά είναι η διασύνδεση του ΙΡ τηλεφώνου με προσωπικούς καταλόγους τύπου Outlook στον υπολογιστή και απομακρυσμένη διαχείριση τηλεφώνου μέσω web ή smartphone.

Ενοποίηση αριθμοδότησης

Τηλέφωνα που βρίσκονται ακόμα και σε
διάφορα κτίρια ανήκουν στο ίδιο τηλεφωνικό
σύστημα και έχουν ενοποιημένη αριθμοδότηση
Με την ενεργοποίηση της ΙΡ τηλεφωνίας, ενοποιούνται οι τηλεφωνικοί αριθμοί καθώς και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες των 6 μεγάλων κτιρίων του Δήμου (Ανδρόγεω, Λότζια, Δασκαλογιάννη, Μάντρα, Δημοτική Αστυνομία, Βικελαία Αγ. Ματθαίου).  Αυτό σημαίνει ότι η επικοινωνία μεταξύ των τηλεφώνων σ’ αυτά τα κτίρια γίνεται πλέον με τετραψήφιο αριθμό και δεν χρεώνεται ο Δήμος για αστικές κλήσεις.  Επίσης, ο δημότης έχει ένα ενιαίο τηλεφωνικό κατάλογο για τις υπηρεσίες που στεγάζονται στα κτίρια αυτά με μορφή 2813409ΧΧΧ.  Η χρέωση δε των τηλεφωνικών υπηρεσιών γίνεται μέσω μιας ενοποιημένης γραμμής τα κόστη της οποίας παρακολουθούνται και ελέγχονται πιο αποτελεσματικά.

Αξιοποίηση δικτύου οπτικών ινών

Για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αυτά τα κτίρια, απαιτείται μία υποδομή ενός κλειστού και ιδιόκτητου δικτύου.  Αυτή η υποδομή ήδη υπάρχει και είναι το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από 2 χρόνια.  Μέσω αυτού του δικτύου περνάει η φωνή καθώς και τα δεδομένα του Δήμου.  Μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή αξιοποιείται για την εξοικονόμηση χρημάτων καθώς και για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών φωνής (και όχι μόνο) του Δήμου Ηρακλείου.

Δύο αναβαθμίσεις σε ένα

Οι ίδιες υποδομές καλωδίωσης και ενεργού
εξοπλισμού χρησιμοποιούνται για όλα τα
τηλεπικοινωνιακά συστήματα του Δήμου
(τηλέφωνα και υπολογιστές).
Οι καλωδιακές υποδομές καθώς και ο εξοπλισμός δικτύου στα ιδιόκτητα κτίρια του Δήμου Ηρακλείου είχαν φτάσει στο τέλος του κύκλου της ζωής τους.  Επειδή η ΙΡ τηλεφωνία αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία και υποδομή δικτύου που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές, η αναβάθμιση της ΙΡ τηλεφωνίας επέτρεψε την ταυτόχρονη αναβάθμιση της υποδομής του δικτύου δεδομένων.  Πλέον υπάρχει ένα ενοποιημένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στο Δήμο που υποστηρίζει την φωνή και τα δεδομένα το οποίο είναι σύγχρονο, αξιόπιστο και υψηλής διαθεσιμότητας.

Ευελιξία, οικονομία και διάρκεια ζωής…

Ο Δήμος Ηρακλείου ως οργανισμός δεν στεγάζεται μόνο σε ένα κτίριο, αλλά για την καλή εξυπηρέτηση των δημοτών, έχει πολλά σημεία παρουσίας.  Αντίθετα με την συμβατική τηλεφωνία, το ΙΡ τηλεφωνικό δίκτυο απαιτεί μόνο ένα ΙΡ τηλεφωνικό κέντρο σε ένα κεντρικό σημείο στο οποίο όλα τα ΙΡ τηλέφωνα, σε όποιο κτίριο κι αν βρίσκονται, συνδέονται.  Η σύνδεσή τους με το ΙΡ τηλεφωνικό κέντρο γίνεται μέσω δικτύου (είτε με δίκτυο οπτικών ινών, ADSL, ασύρματες ζεύξεις κτλ) και το ΙΡ τηλεφωνικό κέντρο με την σειρά του συνδέετε στο δημόσιο δίκτυο τηλεφωνίας (πχ ΣΥΖΕΥΞΙΣ) μέσω μιας κεντρικής σύνδεσης.

Συνεπώς, για να προστεθούν νέα τηλέφωνα, ακόμα και σε καινούρια κτίρια, όπως για παράδειγμα το κτίριο Ακτάρικα που ανακαινίζεται και θα στεγάσει την Βικελαία Βιβλιοθήκη, το μόνο που χρειάζεται είναι οι τηλεφωνικές συσκευές.  Δεν χρειάζεται ξεχωριστό τηλεφωνικό κέντρο ούτε ξεχωριστές γραμμές του ΟΤΕ σε κάθε κτίριο ή σημείο παρουσίας του Δήμου.

Αυτό προσφέρει ευελιξία, οικονομία αλλά και αυξημένη διάρκεια ζωής στο σχεδιασμό και ειδικότερα στην επέκταση του τηλεφωνικού δικτύου.

Αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών

Η ΙΡ τηλεφωνία επιτρέπει την συνεργασία των υπηρεσιών φωνής με άλλες νέες και προηγμένες τεχνολογίες.  Συγκεκριμένα, υπηρεσίες όπως την έξυπνη διαχείριση και διανομή κλήσεων, συμμετοχή σε βίντεοτηλεδιάσκεψη, καθώς και η μεταφορά του αριθμού τηλεφώνου σε συσκευή smartphone είναι μερικές από τις πολλές δυνατότητες που θα αξιοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Συμπέρασμα

Το ΙΡ τηλεφωνικό δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου δεν είναι απλά ένα καινούριο τηλεφωνικό κέντρο.  Είναι μία τεχνολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν χρήσιμες υπηρεσίες για τους εργαζόμενους και για τους δημότες του Δήμου.  Είναι μία επένδυση που σήμερα και σε βάθος χρόνου προσφέρει ευελιξία, οικονομία και αξία στον οργανισμό που εξυπηρετεί.

No comments:

Post a Comment